Wat is Web3?

Een nieuw modewoord heeft het internet overgenomen: Web3, ook wel bekend als Web 3.0 of web3. Mensen zeggen dat het de toekomst is, maar wat betekent het eigenlijk? Laten we eens kijken wat Web3 is en wat het voor ons kan doen.

Wat is Web 3.0?

Web3 is een nogal vage term die verschillende dingen betekent voor verschillende mensen. Het belooft een internet dat veel minder afhankelijk is van grote bedrijven zoals Google of Facebook en meer van gedecentraliseerde netwerken. Het onderliggende idee is de democratisering van het internet in plaats van de corporatisering die we vandaag zien, waar deze enorme conglomeraten min of meer het web besturen.

Web 3.0 zou vertrouwen op blockchain-technologie, samen met kunstmatige intelligentie, om de wurggreep van grote technologiebedrijven op internet te doorbreken en terug te geven aan gewone mensen. Hoewel dat een beetje een luchtkasteel is, aangezien veel van de technologie die nodig is voor Web3 nog in de kinderschoenen staat, is het een aantrekkelijk gezicht voor iedereen die zich zorgen maakt over de dominantie van grote bedrijven zoals Meta en hun wens om te bepalen hoe mensen internet ervaren. .

Om een ​​beetje beter te begrijpen waar het internet naartoe gaat, moeten we eerst kijken waar het vandaan komt.

Web 1.0 en Web 2.0

Web 1.0 was het eerste openbaar beschikbare web – we laten voorlopers zoals ARPANET achterwege – en was in veel opzichten erg basaal. In die tijd was internet meestal slechts een verzameling alleen-lezen pagina’s, zonder echte interactiviteit. Bovendien werd de overgrote meerderheid van de sites beheerd door particulieren of kleine bedrijven. Internetreuzen bestonden nog niet, niet echt.

Dat veranderde met Web 2.0, dat rond 2004 begon – zoals veel grote bewegingen zoals deze, is het moeilijk om precies te dateren. Niet alleen zijn sites interactief geworden (sociale netwerken, enz.), maar grote bedrijven hebben de controle over internet overgenomen. Natuurlijk hebben gewone mensen nog steeds hun eigen sites, maar nu zijn ze in de minderheid.

In feite opereren veel bedrijven, zoals Facebook en Google, alleen als websites. Dat zou vóór 2004 ondenkbaar zijn geweest.

Web 2.0 versus Web 3.0

Wat Web 3.0 onderscheidt van zijn voorouders is dat het gedecentraliseerd is, min of meer zoals Web 1.0 was, maar interactief zoals Web 2.0 is. Het is een web 2.0 waar Big Tech veel minder controle heeft, of er misschien helemaal vanaf is. Hoe dit zou moeten werken, wordt behoorlijk ingewikkeld.

Hoe Web3 werkt

Zoals we eerder vermeldden, is de technologie in het hart van Web 3.0 blockchain, dezelfde technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrency en NFT’s. Als zodanig is Web3 in sommige kringen synoniem geworden met alles wat met crypto te maken heeft. Je zult het soms zien als een allesomvattende oplossing voor alles wat met Bitcoin en dergelijke te maken heeft. Veel Web3-projecten zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) die op de Ethereum-blockchain draaien.

Het idee is dat de gegevens in gedecentraliseerde opslag worden bewaard, dus verspreid over het internet als geheel in plaats van in een bepaald aantal serverfarms, zoals nu het geval is. Hoe deze gegevens worden verplaatst, wordt vastgelegd in een digitaal grootboek – de blockchain – waardoor de gegevensstroom zeer transparant wordt en misbruik wordt voorkomen.

Deze decentralisatie zou voor veel mensen een zegen zijn, omdat je overal gemakkelijker toegang tot internet zou kunnen krijgen, misschien door het web open te stellen voor het derde deel van de wereldbevolking dat nog nooit internet heeft gebruikt. Tegelijkertijd is de belofte dat kunstmatige intelligentie misbruik van het systeem door bots en clickfarms zou beperken.

De belofte is dat deze combinatie van transparantie en AI het voor bedrijven als Meta of Google veel moeilijker zou maken om het web over te nemen zoals ze nu doen en mensen, althans op papier, veel meer gelijke toegang zou geven. naar het web.

Bezwaren tegen Web3

Een groot nadeel van Web 3.0 zou echter het verlies van anonimiteit zijn. In een volledig transparant systeem zou je altijd kunnen worden geïdentificeerd, net zoals een cryptocurrency zoals Bitcoin niet anoniem is. In feite zou het geheim volledig worden genegeerd, wat misschien niet iets is dat iedereen wil.

Het grootste bezwaar tegen Web 3.0 is echter dat het in veel opzichten volledig theoretisch is. Hoewel het idee van een gedecentraliseerd internet zonder Meta en Google geweldig, zelfs geweldig is, leunt het sterk op technologieën die nog moeten worden ontwikkeld.

Blockchain is bijvoorbeeld geweldig, maar het vertraagt ​​ook dramatisch elk proces waar het deel van uitmaakt. Ook bestaat het soort machine learning dat je nodig hebt om geavanceerde netwerken te bouwen nog niet. Maar de visie van een veel vrijer internet is aantrekkelijk genoeg om, zelfs als Web 3.0 niet op deze manier werkt, het op een andere manier wel zal doen.

0 Shares:
You May Also Like