Wat is Thunderbolt 4? | Betrouwbare beoordelingen

Thunderbolt 4 vindt zijn weg naar meer apparaten dan ooit, maar wat is het precies en welke voordelen biedt het? Hier is een gids voor alles wat met Thunderbolt te maken heeft.

Thunderbolt is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, waarbij Apple eindelijk afstapt van Lightning-adapters in sommige van zijn apparaten, en Microsoft eindelijk de technologie omarmt na terughoudendheid voor zijn Surface-lijn.

Omdat het elke dag op meer apparaten verschijnt, is het belangrijk om te begrijpen wat Thunderbolt 4 is en waarom het zo handig is.

Wat is Thunderbolt 4?

Thunderbolt 4 is de nieuwste generatie bedrade connectiviteit, ontworpen om Thunderbolt 3 in ondersteunde apparaten te vervangen. Thunderbolt 5 zal het uiteindelijk overnemen, maar aangezien de vierde generatie pas twee jaar oud is, zullen we Thunderbolt 5 waarschijnlijk nog minstens een jaar niet zien.

De technologie werd geïntroduceerd naast Intel’s Tiger Lake-processors, uitgebracht in 2020, hoewel deze al te vinden is op een aantal laptops, hybride laptops en sommige tablets.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Thunderbolt 4 dezelfde fysieke verbinding gebruikt als USB-C, ze eigenlijk niet hetzelfde zijn. Thunderbolt-verbindingen bieden snellere gegevensoverdrachtsnelheden en extra functies, en worden aangegeven door het zigzagsymbool dat u hieronder kunt zien. Je vindt dit pictogram niet alleen op ondersteunde kabels, maar soms ook naast de poort van een apparaat.

Thunderbolt 4 stelt gebruikers in staat om gegevens over te dragen, weer te geven op een extern beeldscherm en apparaten op te laden via een enkele verbinding, waardoor het een van de meest toegankelijke functies is voor nieuwe apparaten.

In vergelijking met Thunderbolt 3 met Thunderbolt 4 kunnen beide data met maximaal 40 Gb/s overdragen, maar de nieuwste generatie heeft een aantal extra voordelen.

Thunderbolt 4 kan tot twee 4K-schermen tegelijkertijd ondersteunen, het dubbele van wat Thunderbolt 3 aankan. De nieuwste versie kan ook een 8K-scherm ondersteunen.

Bovendien is Thunderbolt 4 vereist om PCle-bandbreedtesnelheden van 32 Gbps te ondersteunen, wat betekent dat we de gegevensoverdrachtsnelheden kunnen zien toenemen met SSD’s.

De nieuwste versie van Thunderbolt ondersteunt accessoires met maximaal vier Thunderbolt 4-poorten in plaats van twee, met universele kabels die tot twee meter lang kunnen worden.

Intel zei dat Thunderbolt 4 100 W vermogen moet leveren voor het opladen van laptops, wat betekent dat consumenten niet met meerdere stroomkabels hoeven te sjouwen.

Laptops die zijn aangesloten op een Thunderbolt-dockingstation kunnen worden gewekt door de muis of het toetsenbord aan te raken, wat bij Thunderbolt 3 niet mogelijk was.

Ten slotte helpt Intel VT-ed-gebaseerde directe geheugentoegang (DMA)-bescherming fysieke DMA-aanvallen te stoppen, waarbij Microsoft eerder beveiligingsproblemen voor Thunderbolt rapporteerde.

0 Shares:
You May Also Like