Wat is het verschil tussen helderheid en textuur in Adobe Photoshop Lightroom?

voorbeeldafbeelding met helderheid en textuur die naast elkaar van invloed zijn

Adobe Photoshop Lightroom is een van de beste beschikbare fotobewerkings-apps. De schuifregelaars zijn vaak de gemakkelijkste manier om complexe bewerkingen aan uw foto’s aan te brengen. Sommige bedieningselementen, zoals “Belichting” en “Contrast”, spreken voor zich. Andere, zoals “helderheid” en “textuur”, zijn iets moeilijker te begrijpen.

Wanneer u ze voor het eerst test, kunnen de schuifregelaars voor helderheid en textuur er ongeveer hetzelfde uitzien. Beide voegen contrast, scherpte en tenslotte textuur toe aan je afbeelding. Maar ze doen het op een heel andere manier. Laat het me uitleggen.

Wat maakt duidelijkheid?

originele foto en helderheid ingesteld op 100Originele foto en helderheid zijn ingesteld op +100. Let op de dramatische details die aan de lucht worden toegevoegd. Harry Guinness

Met de schuifregelaar Clarity past u het contrast tussen de middentonen aan. Als u dit vergroot, worden de middentonen van uw afbeelding donkerder en helderder zonder de diepere schaduwen of lichtere hooglichten te veel aan te tasten. Dit heeft als effect dat de kleine details worden geproduceerd en wanneer het erg gecomponeerd is, zien de foto’s er super dramatisch uit.

De duidelijkheid afroepen doet het tegenovergestelde. Het maakt de middentonen van je afbeelding vlak, verwijdert veel details en om eerlijk te zijn, het heeft de neiging om een ​​griezelige, zachte jaren 70-sfeer te creëren.

Wat doet de structuur?

De textuur begon als een schuif die de huid glad maakt. Het idee was dat je het zou gebruiken om harde details te verwijderen om meer flatterende portretten te maken. Adobe-ontwikkelaars vonden het echter goed om ook textuurdetails te vergroten.

verminderde originele afbeelding en textuurDe originele foto en textuur zijn ingesteld op -100. Merk op dat de huid zachter wordt, maar de laagfrequente delen van het beeld worden niet beïnvloed. Harry Guinness

De schuifregelaar Textuur is gericht op hoogfrequente delen van uw afbeelding. Dit zijn de plaatsen waar er veel verschillende kleine details zijn. Het negeert laagfrequente gebieden waar dingen grotendeels hetzelfde zijn, zoals de lucht of iemands kleding.

Het selecteren van de textuurschuifregelaar verhoogt het uiterlijk en het contrast van de details. De nummering verwijdert ze.

Originele en samengestelde textuurDe originele foto en textuur zijn ingesteld op +100. Harry Guinness

Welke moet ik gebruiken?

Duidelijkheid en textuur zijn complementaire instrumenten. Hoewel ze in sommige afbeeldingen vergelijkbare resultaten kunnen geven, doen ze dit op verschillende manieren. Duidelijkheid is over het algemeen veel doffer en beïnvloedt de algehele kleuren en verzadiging van de afbeelding, dus het kan gemakkelijk te ver gaan. De textuur is subtieler.

duidelijkheid en structuur vergelekenDuidelijkheid ingesteld op +100 en Textuur op +100. Let op de verschillen in het uiterlijk van de lucht, een laagfrequent gebied. Harry Guinness

Voor het grootste deel gebruikt u Clarity wanneer u:

  • Je wilt het drama in je hele afbeelding vergroten.
  • U wilt zich concentreren op laagfrequente gebieden zoals de lucht.
  • Wees niet bang om de kleuren van de foto te beïnvloeden, zeker als je in zwart-wit werkt.

negatieve helderheid en textuur naast elkaarHelderheid ingesteld op -100 en Textuur ingesteld op -100. Harry Guinness

Gebruik Textuur wanneer u:

  • U wilt kleine details verwijderen of benadrukken zonder het algehele uiterlijk van de afbeelding te beïnvloeden.
  • U wilt natuurlijkere afbeeldingen maken, vooral portretten.
  • Ik wil de kleuren van je afbeelding niet beïnvloeden.

Houd er rekening mee dat u wijzigingen die u in Lightroom aanbrengt altijd ongedaan kunt maken. De beste manier om te bepalen of helderheid of textuur beter werkt voor uw foto’s, is door gewoon de schuifregelaars te pakken en te spelen. Naarmate u meer ervaring opdoet met de tools, leert u wat het beste werkt.

Bovendien hoef je niet alleen helderheid en textuur over de hele wereld te gebruiken. Gebruik lokale aanpassingstools, zoals het radiale filter en het aanpassingspenseel, om ze alleen toe te passen op delen van uw afbeelding die ze nodig hebben.

0 Shares:
You May Also Like