Wat is een TPM? Alles wat u moet weten over Trusted Platform Module

De lancering van Windows 11 vorig jaar zette TPM’s echt in de schijnwerpers, waarbij veel mensen zich afvroegen of hun pc het aankon. Maar wat is TPM en waarom is het belangrijk?

Lees verder om erachter te komen wat een TPM-chip is en waarom Microsoft zo aandringt op de opname ervan.

Wat is een TPM-chip?

Een TPM (ook bekend als een Trusted Platform Module-chip) is een cryptoprocessor die een computer beveiligt via een ingebouwde cryptografische sleutel. De belangrijkste functie van een TPM is om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw computer en uw gegevens vrijgeven, waardoor het een belangrijk aspect is van het beveiligingssysteem van uw pc.

U hebt een TPM-chip nodig om Windows 11 effectief te laten werken, aangezien Microsoft meer nadruk legt op beveiliging en veiligheid van zijn platforms.

Hoe werkt een TPM?

Een TPM is meestal ofwel ingebouwd in het moederbord van een apparaat of handmatig toegevoegd aan de CPU. Bedrijven zoals AMD en Intel hebben ervoor gezorgd dat alle moderne processors deze technologie bevatten, maar iedereen die een paar jaar geleden een pc gebruikte, kan deze functie missen.

Elke keer dat u zich aanmeldt bij uw computer, levert de TPM een unieke code, een cryptografische sleutel. Als er geen probleem wordt gedetecteerd, start de pc of laptop normaal op, maar als de pc merkt dat uw beveiliging is aangetast, wordt deze automatisch vergrendeld om te voorkomen dat hackers er toegang toe krijgen.

Heeft mijn apparaat een TPM-chip?

U kunt op een aantal manieren controleren of uw laptop of pc een TMP-chip heeft. De eerste is het controleren van de ingebouwde TPM-beheertool van Windows.

Druk gewoon tegelijkertijd op Windows + R om een ​​dialoogvenster te openen. Typ tpm.msc in het vak en druk op Enter.

Als uw apparaat een venster toont over de TPM op uw pc, heeft u een TPM. De rechterbenedenhoek zal u vertellen welke versie, aangezien Windows 11 de TPM 2.0-optie nodig heeft om te werken.

TPM-screenshot op Huawei MateBook X ProHuawei MateBook X Pro (2022) TPM-screenshot

Als het bericht “Compatible TPM not found” verschijnt, heeft uw pc geen TPM-chip.

Maar verlies de hoop niet; Als wordt gemeld dat uw systeem geen TPM heeft, ondanks het gebruik van een moderne CPU, moet u dit mogelijk gewoon inschakelen in uw BIOS.

Er werd bijvoorbeeld gemeld dat ons systeem geen TPM heeft ondanks het gebruik van een Ryzen 7 5800X CPU, die op de goedgekeurde CPU-lijst staat.

Voor meer informatie over Windows 11, bekijk onze Windows 11 vs Windows 10 video voor meer informatie over de grootste verbeteringen.

0 Shares:
You May Also Like