Wat is 3D-geluid? De meeslepende audiofunctie uitgelegd

3D-audio is het nieuwste modewoord in hoofdtelefoons, luidsprekers, soundbars, muziekstreamingservices en zelfs gameconsoles. Maar wat is het en wat betekent het voor jou, de luisteraar?

Als je de afgelopen jaren op zoek bent geweest naar nieuwe hoofdtelefoons of soundbars, is de kans groot dat je de term ‘3D-audio’ in een of andere vorm bent tegengekomen.

Er zijn veel technologieën die eigenlijk hetzelfde doen, zoals Binaural Audio, Spatial Audio, 360 Reality Audio en Dolby Atmos. Volgens een in 2020 gepubliceerd marktrapport ligt de wereldwijde 3D-audiomarkt op schema om tegen 2027 een industrie van $ 13,7 miljard te zijn.

Blijf lezen om alles te leren wat u moet weten over 3D-audio, inclusief wat het is en waar u ernaar kunt luisteren…

Wat is 3D-geluid?

3D Audio is een overkoepelende term voor een aantal meeslepende audiotechnologieën die tot doel hebben de luisteraar te omringen met geluid.

Het doel is om audio te reproduceren op een manier die overeenkomt met de manier waarop we geluid in de echte wereld horen, vooral in vergelijking met de mono- en stereo-ervaringen waaraan de meesten gewend zijn geraakt.

Het resultaat gaat verder dan wat een “fysieke” 5.1 of 7.1 surround sound-opstelling kan bereiken, aangezien 3D-audio geluiden in vrijwel elke richting kan doorgeven, inclusief overhead.

Dolby Atmos, DTS:X en MPEG-H zijn enkele van de belangrijkste 3D-audiostandaarden, waarbij gebruik wordt gemaakt van op objecten gebaseerde technologieën om geluid te mixen en weer te geven, zodat het lijkt alsof het je omringt in een sonische “halfrond”.

Er zijn veel toepassingen waar 3D-audio voordelen biedt, waaronder muziek, films, games en VR/AR-ervaringen. Vaak moeten het apparaat en de hoofdtelefoon/luidsprekers 3D-audio ondersteunen om de meeslepende voordelen van de functie te ervaren, maar veel soundbars en hoofdtelefoons kunnen een stereo- of monosignaal virtueel downmixen en er een 3D-soundscape van maken.

Waar vind je 3D-audio?

3D-audio is er in veel verschillende vormen, maar als je eenmaal 3D-audio hoort, weet je het. Dus hoewel deze technologieën verschillende resultaten bieden en (enigszins) verschillende methoden gebruiken om dit te bereiken, is het einddoel hetzelfde: een meer meeslepende, driedimensionale luisterervaring creëren.

Enkele voorbeelden van 3D-audiofuncties zijn Apple’s Spatial Audio met Dolby Atmos, Sony’s 360 Reality Audio en PS5 3D Audio, Dolby Atmos Music, Yamaha 3D Sound Field, Sennheiser’s AMBEO en Creative’s Super X-Fi holografietechnologie.

Gameconsoles van de huidige generatie, zoals de PS5 en Xbox Series X/S, ondersteunen een of andere vorm van 3D-audio, met de Pulse 3D-headset van Sony als een manier om meeslepende audio te ervaren.

0 Shares:
You May Also Like