Waarom ik nog steeds een 34 jaar oud IBM Model M-toetsenbord gebruik?

In een wereld waar snel veranderende technologie steeds meer wegwerpbaar lijkt, blijft één ding constant in mijn computerconfiguratie: mijn 101 jaar oude IBM-geüpgradede 34-toetsenbord, algemeen bekend als het Model M. Dit is waarom ik nooit opgeef toetsaanslag en ideale lay-out.

De oorsprong van het M-model

De IBM PC 1981 wordt geleverd met een toetsenbord met 83 toetsen (gewoonlijk het “Model F” genoemd). Critici bewonderden het over het algemeen, maar sommigen bekritiseerden elementen in de lay-out en enkele ongemakkelijke vormen van aanraking. Anders was het een eenheidsdier – zwaar en duurzaam, met een krakend veerbelast sleutelschakelaarontwerp dat het een industrieel gevoel gaf.

Enkele jaren geleden had ik een e-mailgesprek met IBM-veteraan David Bradley, die aan de originele IBM-computer werkte. Hij vertelde me dat IBM tussen 1983 en 1984 een werkgroep van 10 personen had gevormd om te reageren op kritiek op het originele toetsenbord, zodat het een veel betere vervanging zou kunnen bieden. Ze hielden rekening met bruikbaarheidsstudies, ergonomie en feedback van consumenten. Ze keken ook naar populaire ontwerpen van concurrenten, zoals de DEC LK201, een terminaltoetsenbord dat de omgekeerde T-pijltoets populair maakte.

Het resultaat was IBM’s verbeterde toetsenbord met 101 toetsenborden. Het werd voor het eerst uitgebracht voor een terminal in 1985 en voor de PC XT- en AT-machines in 1986. Wanneer de meeste mensen verwijzen naar “Model M”, verwijzen ze meestal naar dit toetsenbord, hoewel het technisch gezien verwijst naar een productfamilie met vergelijkbare kenmerken. .

Model M was innovatief omdat het de lay-out in vier verschillende gebieden verdeelde: invoer, numeriek toetsenbord, cursor / schermbediening en functietoetsen. Het voegde de Alt- en Ctrl-toetsen aan beide kanten toe en nog twee Fn-toetsen. Verschillende toetsen hadden ook meer typzones en de Escape-toets (“Terug / Afsluiten”-knop destijds) was meer geïsoleerd om te voorkomen dat mensen er per ongeluk op drukken.

Het verbeterde IBM-toetsenbord was ook kosteneffectiever dan het vorige F-model. Veel metalen onderdelen werden vervangen door plastic en een membraanplaat onder de schroefveren verving de capacitieve schakelaars.

Dit betekent echter niet dat deze besparingen zijn doorberekend aan de consument. In 1986 kostte het geüpgradede toetsenbord van IBM $ 295, wat overeenkomt met ongeveer $ 695 vandaag. Het is een serieus deeg, maar je hebt een serieus toetsenbord.

Hoe ik verslaafd raakte aan het M-model

Begin jaren negentig gebruikte ik een Fujitsu-toetsenbord met een verbeterde lay-out met 101 toetsen voor BBSing. Ik heb ontdekt dat ik ongeveer 50% sneller kan typen dan toetsenborden met andere lay-outs. Toen kwamen de donkere tijden. Ik heb zoveel frisdrank op mijn Fujitsu gemorst dat hij uiteindelijk brak. Het volgende decennium gebruikte ik de goedkope toetsenborden die bij de pc-klonen werden geleverd die ik gebruikte.

Rond 2001 kreeg ik mijn eerste Model M-toetsenbord gratis op een lokaal hamfeestje toen een verkoper me een IBM PC AT gaf die hij niet mee naar zijn auto wilde nemen. Het verdween in mijn verzameling tot eind 2006.

Toen ik professioneel begon te schrijven, begon ik te verlangen naar een robuuster toetsenbord met een traditionele lay-out met 101 toetsen, zoals Fujitsu. Ik haalde model M uit de kast en met een AT-PS-2 toetsenbordaansluiting kon ik hem gebruiken op mijn toen moderne computer. Ik prees snel publiekelijk het toetsenbord. Ik heb het uit elkaar gehaald voor PC World 2008 en sindsdien heb ik niet stilgezeten.

Waarom ik altijd het M-model gebruik

Dus ja, ik gebruik mijn eerste Model M-toetsenbord, gebouwd op 13 augustus 1986, nog steeds elke dag. Verdomme, ik gebruik het nu. Ik heb de afgelopen 30 jaar honderden andere toetsenborden gebruikt, maar om vele redenen kom ik hier steeds weer op terug. Ik zal uitleggen waarom.

Lay-outs

Ik zou zeggen dat het IBM 101-Key Enhanced Keyboard de perfecte lay-out van het computertoetsenbord heeft. Het is op grote schaal geïmiteerd, dus bijna iedereen kent het. Na meer dan 25 jaar gebruik weet ik precies waar alles is zonder naar beneden te hoeven kijken.

Sommigen bekritiseren de plaatsing van de Caps Lock-toets op de verbeterde lay-out en beweren dat Ctrl er in plaats daarvan zou moeten zijn, zoals in eerdere lay-outs. Ik kan dit uitzoeken, maar ik heb geen moeite gehad om op Ctrl te drukken wanneer dat nodig is.

Hij heeft precies het juiste aantal sleutels

Er was een tijd dat voor elke extra toets boven de standaard 101 toetsen (tenminste op Amerikaanse toetsenborden) een speciale pilothee nodig was om goed te kunnen functioneren. Dus standaard was elke toets die niet op de Model M zat saai.

Sommige toetsenborden bevatten toetsen voor voorwaartse en achterwaartse navigatie, volumeregeling, enz. Gelukkig zijn deze dagen over het algemeen voorbij, dankzij de USB HID-standaard. Hierdoor zijn sommige van deze extra toetsen mogelijk universeel geworden voor moderne besturingssystemen.

Ik geef de voorkeur aan het minimalisme van het model M. Ik was 26 jaar lang een anti-Windows key-curmudgeon. Ik vond het niet leuk, vooral omdat het de bekende toetsenbordindeling belemmerde die ik gebruikte toen ik MS-DOS-spellen speelde als een gevangene van Little Blood in de jaren negentig.

Vandaag kom ik bij de voordelen van Windows-sneltoetsen (babysteps op een laptop). Ik vind het nog steeds niet leuk dat de Windows-toets vastzit tussen Ctrl en Alt. Ik ben blij dat het niet op mijn Model M staat, maar ik kan proberen het toe te wijzen aan een knop die zelden wordt gebruikt.

Het klinkt en voelt bevredigend

Als je ooit een elektrische typemachine hebt gebruikt, begrijp je de voelbare en hoorbare feedback van het model M. Elke keer dat je op een knop van een IBM Selectric drukt, hoor je een bonkend geluid wanneer de typebal het papier raakt. Door de snelheid van de snelle mechanische beweging trilde de hele machine.

De geheime saus voor elk model M-toetsenbord is een mechanisme dat een veerbelaste scheuractuator wordt genoemd. Elke toets drukt een kleine veer samen totdat deze plotseling tegen de zijkant van een cilinder klikt en een “klik”-geluid maakt. De veer duwt ook een kleine draaibare rocker onder elke toets die de toetsaanslag op een membraan eronder registreert.

Dankzij de meeslepende veren weet je altijd wanneer je een knop hebt ingedrukt. Door de hoge kwaliteit weet je ook dat de computer de sleutel heeft geregistreerd. Hetzelfde kan niet gezegd worden over goedkope rubberen dome-toetsenborden.

Hierdoor staat het M-model bekend om zijn ruis. Elke toetsaanslag genereert twee klikken. Het lijkt er dus op dat u twee keer zo snel typt. Als ik ooit teken tijdens een telefoongesprek, zwijgt de persoon aan de andere kant meestal en zegt dan iets als “Heilige koe! Wat was dat?!”

Het is duurzaam

Nogmaals, mijn model M is 34 jaar oud. Ik gebruik het al 14 jaar bijna continu. Het werkt nog steeds net als een gloednieuw toetsenbord. Er zijn geen slecht geregistreerde toetsaanslagen, kapotte toetsen of versleten letters. Vergelijk dat eens met goedkope rubberen toetsenborden. Ze gaan kapot na een paar jaar intensief gebruik.

Het blijft op zijn plaats

Mijn model M toetsenbord weegt ruim vijf kilo door de stalen plaat aan de binnenkant die mogelijk een klein kaliber kogel kan stoppen. Het plastic is dik, robuust en heeft ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds geen scheuren. Het blijft waar ik het neerzet en beweegt niet als ik schrijf.

Het is flexibel

Veel vroege Model M-bediendelen bevatten een modulaire kabelverbinding. Hierdoor kon je ofwel de kabel vervangen als deze kapot ging, ofwel een AT vervangen door een PS/2-verbindingskabel. Veel modellen bevatten ook tweedelige verwijderbare deksels. Dit maakte de sleutels gemakkelijk te regelen als je wilde. Een beschadigde toetsenklep (wat zeldzaam was) was ook gemakkelijk te vervangen als je de onderdelen voor een donortoetsenbord had.

Het is minimaal elegant

Het ontwerp van het M-model is sober en elegant. Er is geen omvangrijk logo, omvangrijk hoekig industrieel ontwerp of verblindende RGB-LED’s om te finetunen. Visueel is dit precies wat het moet zijn: een toetsenbord.

Het is als een oude vriend

Met de technologie die altijd zo snel gaat, is het hartverwarmend om te weten dat een stukje IBM-geschiedenis nog steeds nuttig is als ik door een eindeloze parade van snellere computers snijd.

Ik waardeer het unieke karakter van dit specifieke toetsenbord en ben trots op zijn vakmanschap.

Je kunt er ook een krijgen

Als je een M-model wilt proberen, zijn er een aantal manieren om dat te doen. Je kunt er een kopen op eBay of er een zoeken op boerderijverkoop, rommelmarkten of kringloopwinkels. Sites zoals ClickyKeyboards bieden gerenoveerde modellen. U kunt bij Unicomp ook een moderne afstammeling van het Model M kopen.

Model M-toetsenborden die tijdens het PS / 2-tijdperk zijn vervaardigd, zijn niet ongewoon – volgens sommige schattingen zijn er meer dan 10 miljoen gemaakt. Er zweeft dus nog veel rond, waarschijnlijk in kasten, zolders, garages en kelders.

Als je hart is gericht op een vintage model, raad ik je aan om vrienden en familieleden te vragen. Als ze een computer van het IBM-merk hebben uit het midden van de late jaren 80 tot midden de jaren 90, is de kans groot dat ze ook een toetsenbord hebben van Model M. Bak koekjes en stel er vragen over de volgende keer dat je langskomt.

Een M-model aansluiten op een moderne computer of Mac

Om een ​​Model M aan te sluiten op een moderne pc of Mac, heb je een adapter nodig die je kunt aansluiten op een vintage kabel (PC AT of PS/2) die je in een USB-poort hebt. Je kunt meestal PS / 2 naar USB-oplossingen op Amazon krijgen voor $ 5 tot $ 7, wat goed werkt, maar soms problematisch kan zijn.

Je kunt ook een meer gespecialiseerde adapter vinden, zoals dit door liefhebbers ontworpen AT-naar-USB-model, voor ongeveer $ 40 op eBay. Het is ook mogelijk om een ​​kabel te kopen met een ingebouwde USB-converter die rechtstreeks kan worden aangesloten op de modulaire SDL-poort van een model M aan de achterkant, als uw apparaat die heeft.

Met deze transducers gedraagt ​​het Model M zich als een standaard-compatibel plug-and-play USB-toetsenbordapparaat. Dit betekent dat je het kunt gebruiken met Windows, macOS en Linux (of zelfs Haiku als je je fit voelt). Sommige mensen verbinden ze met hun iPad.

Los het Windows-sleuteldilemma op

Als je van de Windows-toets houdt en je zorgen maakt, mis je hem misschien bij het gebruik van een vintage Model M, dus wees niet bang. Het is mogelijk om de Windows-sleutel toe te wijzen aan een sleutel die u zelden zult gebruiken, zoals caps lock of alt. Wet. Er zijn ook moderne varianten van het Model M-toetsenbord die een Windows-toets bevatten die is gemaakt door Unicomp.

Als je de volumeknoppen leuk vindt, is het misschien ook mogelijk om ze toe te wijzen aan scroll lock en pauze op model M. (Ik zal binnenkort met dit idee experimenteren.)

Dankzij de steeds snellere upgradecycli van computertechnologie is het gebruikelijk om te denken dat oude computertechnologie standaard altijd achterhaald is. Dankzij het M-model weten we dat dit gewoon niet waar is. Ik vermoed dat veeleisende typemachines over de hele wereld nog tientallen jaren van het Model M-toetsenbord zullen genieten. Een goede staking!

0 Shares:
You May Also Like
Read More

Bereid u voor met deze systeemvereisten

Cyberpunk 2077 PC-specificaties: Wil je het langverwachte sci-fi-epos van CD Project Red spelen? Dit zijn de systeemvereisten om…