Laptop kopen? GPU TDP is een belangrijke specificatie, dit is waarom:

De GPU van je laptop heeft vaak een “TDP”- of Thermal-ontwerpvermogensnummer begraven in de specificaties, gemeten in watt. Het is gemakkelijk te verdoezelen, maar TDP kan een belangrijk prestatiegetal zijn dat u op eigen risico over het hoofd ziet.

Wat is TDP?

De Thermal Design Power (of soms Profile) is in feite het thermische budget van een CPU. Het is ontworpen om tot dit bedrag te genereren en niet meer. TDP is niet helemaal hetzelfde als de hoeveelheid stroom die een CPU zoals een GPU gebruikt, maar het ligt binnen dat bereik.

Waar het bij TDP echt om draait, is koeling. Als een GPU een TDP van 100 W heeft, heeft deze een koeloplossing nodig die 100 W thermische energie aankan en deze snel genoeg uit het systeem haalt om GPU-throttling of zelfs een crash te voorkomen. .

Wat betekent TDP in een laptop?

Laptops moeten energiezuinig zijn, al hun componenten moeten in een ongelooflijk kleine ruimte worden samengeperst en ze hebben niet veel ruimte voor koelsystemen. Dit betekent dat het koelsysteem dat in een bepaald laptopchassis past, de TDP beperkt die de CPU of GPU kan bereiken.

Hoe hoger het TDP van een onderdeel, hoe sneller het kan werken, hoe langer het onder zware belasting kan werken en hoe meer vermogen het daarvoor kan gebruiken. Met andere woorden, als je twee GPU’s hebt die 100% identiek zijn, maar de ene heeft een TDP van 65W en de andere heeft een TDP van 130W, dan kan er een enorm verschil tussen beide zijn in termen van prestaties.

Het probleem met GPU-beoordelingen van moderne laptops

Het kennen van de GPU TDP van een laptop is belangrijker dan ooit. Waarom? Het heeft allemaal te maken met hoe GPU-makers, NVIDIA in het bijzonder, hun mobiele GPU’s een naam geven. In het verleden kreeg je verschillende namen voor lage TDP- en hoge TDP-varianten van een GPU. Zo werkt de GTX 1080 Max-Q zo’n 10-15% langzamer dan het normale model.

Met de nieuwste generatie NVIDIA GPU’s is het verschil in namen verdwenen. In plaats daarvan kan elke GPU door de laptopfabrikant worden ingesteld voor een specifieke TDP. De RTX 3060 mobiele GPU varieert van 80W tot 115W met in totaal acht TDP-niveaus. De 80W-kaart heeft een GPU-klokbereik van 900-1425 MHz en de 115W-variant gaat van 1387-1702 MHz. Dat is een groot verschil in kloksnelheid, zonder enige aanwijzing in de naam die op dat verschil wijst.

Het goede nieuws is dat NVIDIA nu vereist dat TDP-nummers worden gepubliceerd in specificatiebladen voor gaming-laptops. Als u echter niet weet wat het nummer betekent of er aandacht aan moet besteden, bent u niet echt beter af.

Kijk naar de markeringen

De beste manier om een ​​laptop met een moderne GPU te kopen, is door naar het specificatieblad van de laptop te kijken en te zien voor welke TDP die GPU is beoordeeld, evenals het kloksnelheidsbereik. Dan moet je het vergelijken met het mogelijke TDP-bereik voor die GPU en kijken waar je toekomstige GPU in de stapel zit.

Het belangrijkste is echter om te zoeken naar benchmarks tussen verschillende TDP-niveaus voor een bepaalde GPU. Zoek indien mogelijk onderdeelnummers voor het specifieke laptopmodel dat u wilt kopen. Het kopen van een high-performance laptop is een grote investering en u wilt niet ontdekken dat uw low-TDP-variant niet voldoet aan wat geweldige prestaties hadden kunnen zijn.

Als je de voorkeur geeft aan een koelere laptop met een langere batterijduur, zou je natuurlijk de lage TDP-variant van deze videoprocessor kunnen kiezen. Wat belangrijk is, is dat je het materiaal krijgt dat je echt wilde hebben.

0 Shares:
You May Also Like
Read More

Webradio-wekker op Raspberry

Edit: nieuwe versie hier beschikbaar.Om mezelf wat meer in het Engels onder te dompelen en vaardigheid te verwerven…