Klaar met het e-book van de bibliotheek? Dit is waarom je het vroeg moet inleveren

In tegenstelling tot fysieke boeken, is een van de grootste voordelen van het verifiëren van een virtueel bibliotheekboek de “automatische” terugkeer van een virtueel boek. Daarom moet u nog steeds een virtueel boek retourneren zodra u klaar bent.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom u een fysiek bibliotheekboek moet inleveren. Als je het halverwege het leenvenster invult, geef je het de volgende dag weer terug voor andere lezers.

Wanneer je een e-book uitcheckt, wordt het digitale bestand naar de geselecteerde reader (computer, tablet, Kindle of Nook) gestuurd. Het digitale bestand heeft een slimme ingebouwde zelfvernietigende functie door middel van digitaal rechtenbeheer (DRM). Aan het einde van de uitleentermijn van de bibliotheek komt het boek automatisch terug in de bibliotheekpool.

Hoewel de licentiestijl voor e-books kan verschillen tussen bibliotheken (en tussen uitgevers die door de bibliotheek worden behandeld), werkt uw bibliotheek waarschijnlijk op een virtueel model dat vergelijkbaar is met het fysieke model. Sommige bibliotheken gebruiken een pay-as-you-go-model, waarbij ze een kleine royalty betalen aan de uitgever telkens wanneer iemand een e-book uitcheckt. De meeste hebben echter een beperkt aantal licenties, net zoals ze een beperkt aantal fysieke exemplaren van boeken hebben.

Het draadloos downloaden van bibliotheekboeken naar uw tablet of computer klinkt misschien futuristisch, maar het licentiemodel dat het systeem aandrijft, is nog behoorlijk gedateerd.

Dus wat betekent dit, praktisch? Dit betekent dat wanneer u een digitale kopie van een best verkocht boek uitcheckt, de bibliotheek die u heeft uitgecheckt waarschijnlijk maar een beperkt aantal digitale exemplaren heeft om uit te lenen.

Als je ooit een exemplaar van een nieuwe bestseller bent gaan bekijken en op een lange wachtlijst bent geplaatst, heb je dit probleem ondervonden. Dit is de reden waarom het handmatig retourneren van uw digitale bibliotheekboek wanneer u klaar bent, in plaats van te wachten tot het “automatische” DRM-retoursysteem dit doet, het meest tot nadenken stemmende is om te doen. Zo zet je het terug op de virtuele plank voor de volgende lezer die erop wacht om het uit te lezen.

0 Shares:
You May Also Like