Intel’s concurrent DLSS werkt ook met Nvidia en AMD GPU’s en zal open source zijn.

Intel heeft wat extra licht geworpen op zijn aankomende high-performance gaming grafische kaarten als onderdeel van de lancering van Architecture Day 2021, inclusief een AI-aangedreven supersampling-oplossing die het Xe Super Sampling (XeSS) noemt. XeSS zal twee modi hebben: een zogenaamd efficiëntere oplossing voor je eigen hardware Intel en een andere die zal werken op kaarten AMD en Nvidia, evenals geïntegreerde grafische afbeeldingen.

De manier waarop in de Intel-presentatie de XeSS beschrijft, maakt het meer als Deep Learning Super Sampling (DLSS) technologie van Nvidia dan de onlangs geïntroduceerde AMD FidelityFx Super Resolution (FSR). Net als DLSS is XeSS een tijdelijke oplossing die informatie uit eerdere frames gebruikt om de resolutie van het spel te verhogen naar hogere resoluties terwijl de prestaties behouden blijven.

De presentatie omvatte een demo van XeSS-opschaling in realtime Intel-demo van 1080p naar 4K. Hoewel dit geen echte game-demo was en geen framerate-teller liet zien, leek het ingezoomde beeld erg op het originele 4K-beeld. Intel zegt dat frametijden bij het opschalen naar 1080p langzamer zullen zijn dan bij het spelen van een game op 1080p, maar nog steeds veel sneller dan native 4K.

Deze demo gebruikte een hardware-versnelde supersampling-modus die Intel XMX noemt, die exclusief zal draaien op nieuw geïntroduceerde Arc grafische kaarten met behulp van hun Xe Matrix Extension (XMX) cores. Een andere versie van XeSS zou moeten werken op alle hardware met de DP4a-instructie, inclusief Nvidia GPU’s, AMD GPU’s en geïntegreerde GPU’s. Intel ging niet in op details over hoe goed de DP4a-versie zou presteren, maar noemde het “een redelijk compromis tussen kwaliteit en prestatie”.

Intel heeft bevestigd dat ontwikkelaars deze maand de SDK voor de XMX-versie van XeSS kunnen krijgen, terwijl de DP4a-versie later dit jaar uitkomt. Intel is van plan om later tools en SDK’s te openen naarmate XeSS evolueert.

Intel zei ook dat Unreal Engine 5 al op Arc-kaarten draait en dat ze zowel DirectX ray tracing als Vulkan ray tracing zullen ondersteunen.

Dit was allemaal onderdeel van een grotere presentatie waarin Intel sprak over de toekomst van zijn processors, datacenters en meer.

0 Shares:
You May Also Like
Read More

GOG Silksong-pagina krijgt een update

Het langverwachte Metroidvania-vervolg van Team Cherry is in ontwikkeling voor pc en Nintendo Switch, maar heeft momenteel geen…