Hoe te ontsnappen aan internetcensuur

Zoals u waarschijnlijk weet, is internet niet overal gratis: in sommige landen lopen mensen tegen blokkades aan bij het bezoeken van sites die de overheid niet goedkeurt. Gelukkig zijn er manieren om deze blokken te omzeilen, en je hoeft niet eens bijzonder technisch onderlegd te zijn om ze te gebruiken.

Waarschuwing: We hoeven je dit waarschijnlijk niet te vertellen, maar als je in een land bent waar de vrijheid van meningsuiting voldoende wordt beperkt om het internet te beperken, moet je heel voorzichtig zijn bij het omzeilen van blokkades. Er kunnen elektronische tegenmaatregelen zijn of zelfs fysieke tegenmaatregelen. Zoals gebeurde in Myanmar en Rusland, kan de politie je op straat aanhouden om je smartphone te controleren. Wees alsjeblieft voorzichtig en blijf veilig.

Hoe blokken werken

Laten we eerst eens kijken hoe ze werken om te begrijpen hoe u online censuurblokkades kunt omzeilen. Op dit moment heb je een verbinding geopend tussen je apparaat en je internetprovider (ISP), die op zijn beurt is verbonden met het IP-adres van How-To Geek.

Hoe het allemaal werkt lees je in ons artikel over hoe het internet werkt.

Om onze site te blokkeren, moet u op de een of andere manier de toegang van uw ISP tot ons IP-adres afsnijden. Dit is hoe Chinese censuur werkt: het blokkeert eenvoudig het verkeer naar alle IP-adressen die zijn gemarkeerd. Deze vlaggen kunnen verschillende redenen hebben, sommige omdat de sites inhoud hebben die door de autoriteiten als subversief wordt beschouwd, terwijl andere gokken of pornografie aanbieden.

De aard van blokkering onthult ook hoe we het kunnen omzeilen: als uw overheid (of zelfs alleen uw ISP) een IP-adres blokkeert, hoeft u alleen maar verbinding te maken met een ander niet-geblokkeerd IP-adres en deze verbinding te laten maken met het geblokkeerde IP-adres voor u , verkeer doorsturen via het niet-geblokkeerde IP-adres voor andere sites die u wilt bezoeken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en we zullen hieronder een paar opties bespreken.

Proxy’s: niet aanbevolen

Als het kapen van je verbinding op de hierboven beschreven manier klinkt als iets dat je eerder hebt gehoord, ben je waarschijnlijk al bekend met proxy’s. Deze kleine applicaties, meestal eenvoudig toegankelijk via een website, leiden uw verbinding om via een IP-adres om u daar te laten verschijnen in plaats van het uwe.

Proxy’s zijn geweldig voor het passeren van een regionaal blok op YouTube of iets ongevaarlijks. Voor iets serieuzers, zoals het passeren van een censuurblok, is het gebruik van een proxy inderdaad een heel slecht idee. De verbinding is over het algemeen op geen enkele manier veilig en u kunt heel gemakkelijk worden gevolgd, ondanks de beweringen van proxyproviders. Wat je ook doet, gebruik geen proxy om over blokkades heen te gaan.

schaduw sokken

Er is echter een uitzondering op de “no proxy”-regel, namelijk een protocol genaamd Shadowsocks. Hoewel het de verbinding ook niet op dezelfde manier beschermt als andere proxy’s, is het dankzij zijn vermomming minder gemakkelijk te detecteren dan één. Waar een reguliere proxy door de meeste blokken gemakkelijk kan worden gedetecteerd, is Shadowsocks een HTTPS-verbinding, waardoor het detectiesysteem voor de gek wordt gehouden.

Shadowsocks is ontwikkeld door een Chinese programmeur en wordt daar veel gebruikt om de Great Firewall te omzeilen. Het lijdt geen twijfel dat het werkt. Als u echter problemen ondervindt of zich zorgen maakt over actieve zoekopdrachten naar proxyverkeer, kunt u uw blokkering opvoeren door een VPN te gebruiken.

virtuele privénetwerken

VPN’s zijn krachtige, zij het enigszins overschatte beveiligingstools die u kunnen helpen censuurblokkades te omzeilen en daarbij veilig te blijven, althans op papier. VPN’s leiden je verbinding niet alleen om, ze versleutelen deze ook via een zogenaamde VPN-tunnel, waardoor niemand kan zien wat je aan het doen bent.

We hebben een volledig artikel over hoe VPN’s werken als je geïnteresseerd bent.

Voor de meeste mensen zijn VPN’s meestal de beste manier om censuurblokkades te omzeilen, maar ze hebben wel enkele nadelen. Waarschijnlijk het belangrijkste is dat ze geld kosten, zelfs de goedkoopste kosten je $ 5-10 per maand, wat meer is dan sommige mensen zich kunnen veroorloven.

Het andere probleem is dat je er niet altijd zeker van kunt zijn dat de VPN die je hebt goed is: de marketinggekte eromheen escaleert om de paar maanden, zo lijkt het. We hebben een selectie gemaakt van de beste VPN’s die volgens ons de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden; Mullvad is waarschijnlijk de beste keuze als je een kosteneffectieve oplossing nodig hebt die alle censuurblokkades omzeilt, terwijl VyprVPN beweert een speciaal protocol te hebben dat onopgemerkt kan blijven door autoriteiten.

SSH-tunnel

Zoals we hierboven vermeldden, zijn VPN’s niet kogelvrij – om te beginnen kan de politie je telefoon gewoon controleren op VPN-software – en mogelijk te duur. Een methode om censuur te omzeilen die moeilijker te detecteren is, is niet alleen gratis, maar ook door een SSH-tunnel te maken naar een vertrouwde server buiten uw land en via deze toegang tot internet te krijgen.

Het nadeel is dat je enige technische kennis nodig hebt om een ​​SSH-tunnel op te zetten. We hebben een complete gids over het gebruik van SSH-tunneling die u echter zal helpen. Als u over de benodigde apparatuur en kennis beschikt, is dit op dit moment wellicht de beste optie.

Andere methodes

Naast bovenstaande methoden zijn er nog andere manieren om blokkades te omzeilen, maar deze vereisen over het algemeen meer gespecialiseerde technische kennis of aanvullende configuratie, zoals het geval is bij het wijzigen van je DNS-server of het gebruik van Tor. Gedecentraliseerde VPN’s zijn een andere veelbelovende technologie. Omdat deze services echter nog in de kinderschoenen staan, zullen we ze waarschijnlijk nog niet gebruiken.

Om ons vorige punt te herhalen, is er een inherent risico bij het omzeilen van overheidsblokkades. Torrents die gepakt worden riskeren een boete, maar sommige repressieve regeringen kunnen je een veel zwaardere straf geven als je betrapt wordt op het omzeilen van censuur. Bij twijfel is het beter om het risico niet te nemen en te wachten op betere dagen. Wat je ook besluit, we hopen dat je veilig blijft en dat die betere dagen snel komen.

0 Shares:
You May Also Like