Cyberpunk 2077 laat zien dat spelers nog moeten groeien

CD Project Red’s Cyberpunk 2077 is jaren in de maak geweest. Het werd voor het eerst aangekondigd in 2012 en werd deze week eindelijk uitgebracht en de recensenten zijn bijna over het algemeen positief.

Het spel is echter niet perfect. Haar benadering van het schrijven van vrouwelijke personages en het portretteren van transgenders is verre van perfect en verdient kritiek. Het is jammer dat degenen die hebben besloten zich uit te spreken tegen dergelijke problemen, online eindeloze hoeveelheden vitriool zijn tegengekomen.

Ik was een van die recensenten, met mijn 4/5-recensie die in detail ging over hoe het schrijven, vertellen en uitbeelden van bepaalde personages in het spel zowel ontmoedigend als problematisch kan zijn: Parker en Silverhand’s eigen liefdesbelang – Alt Cunningham – werden ondermijnd om hun mannelijke tegenhangers op de markt te brengen.

# Cyberpunk2077 is een triomfantelijk rollenspel van CD Projekt Red met een aangrijpende wereld om te verkennen, maar ondermijnt zichzelf met vrouwonvriendelijk schrijven en een ontmoedigend verhaal.

Hier is mijn recensie, waarin ik gameplay, transproblemen, verkenning en meer verken. https://t.co/SESeLh1Xw9 pic.twitter.com/ECufa8jzjx

– Jade King (K ェ イ ド) (@ KonaYMA6) 7 december 2020

Het was een legitieme klacht en ik heb het uitgebreid behandeld in mijn volledige beoordeling. Zelfs met zulke tekortkomingen prees ik Cyberpunk 2077 als een nieuwe maatstaf voor het RPG-genre. Night City is een dichte en ambitieuze wereld die erom vraagt ​​ontdekt te worden en zoveel interessante geheimen verbergt in de neonverlichte straten.

Maar ik kan me voorstellen dat mensen die vitriool posten op social media daar geen last van hebben, of de review zelfs helemaal niet lezen. Ze hielden vast aan een enkele klacht die ik maakte en dachten dat ik een agenda vooruit probeerde te brengen en dachten dat het spel niet bevredigend was voor mij, een transvrouw die alleen maar wil dat blockbusters progressiever en vooruitstrevender zijn.

CD Projekt Red verwierf bekendheid tijdens de marketingcyclus van Cyberpunk 2077 vóór de lancering, werd bekritiseerd vanwege transfobe afbeeldingen van een poster in de game en voor het aanscherpen van het ontwikkelingsteam ondanks verschillende vertragingen en een kleine release. Deze week een beetje buggy. In zekere zin is de put al geruime tijd vergiftigd, met recensies die als het perfecte excuus dienen om op critici neer te storten die het spel in een negatief daglicht hebben durven zien.

De ironie is dat dit een van mijn favoriete games van het jaar is, en dat is waar ik me de komende jaren steeds weer in ga verdiepen met DLC’s en uitbreidingen. Maar de observaties durven doen die je van een recensent mag verwachten, heeft ertoe geleid dat talloze trollen mijn sociale-media-accounts zijn binnengedrongen, wat aantoont dat de paranormaal begaafde er nog steeds zijn werk voor heeft.

Cyberpunk 2077 recensie

De gamecultuur is bijna territoriaal, waarbij sommige individuen zichzelf definiëren door middel van het medium en defensief worden tegenover alles wat de status quo durft te bevorderen, wat de verwachtingen sterk verhoogde.

Dit leidde tot een woedende vrouwenhaat en transfobie jegens de personages in Abby en Lev, die de critici en makers demoniseerden omdat ze in de recensies positief over de game durfden te denken. Een receptie als deze voelt kinderachtig en onnodig agressief aan, waarbij veel haat neerdaalt op verslaggevers die de game verslaan alleen maar omdat hun mening afwijkt van wat zij denken dat waar is.

Cyberpunk 2077 heeft dit soort gesprekken versterkt, met een vergelijkbare menigte rechtse acteurs die uit het houtwerk kruipen om gal te spuwen naar critici, vooral vrouwen en minderheden. Ze vinden een doelwit, identificeren zich en proberen ze te scheiden. Ze beweren dat hoge scores worden betaald door uitgevers, maar ze schreeuwen als je het volgende grote ding een 4/5 geeft. Het is gewoon zinloos, wat misschien wel het meest opvallende is. Ik zal zeggen dat het de sterke minderheid is die deze plek bij gelegenheden als deze stinkt.

Het laat zien dat dit medium niet naast films en muziek als kunstvorm kan bestaan, als giftige spelers schreeuwen naar iets dat durft te proberen dingen zowel verhalend als mechanisch voor elkaar te krijgen. Deze industrie groeit elke dag en het is hoog tijd dat het publiek het aan hun kant doet.

Cyberpunk 2077 is nu uit op PS4, Xbox One, pc en Google Stadium. Je kunt mijn volledige recensie hier bekijken. Maar pas op, de consoleversies zijn op dit moment een beetje riskant, dus wacht misschien op een grote update of twee.

0 Shares:
You May Also Like